طراحی لباس فرم

اهمیت و ضرورت طراحی لباس فرم دانش آموزان و مولفه های آن

لباس فرم

در این بخش قصد داریم به بررسی پوشاک مدارس و فاکتورهای تاثیرگذار در انتخاب یونیفرم یکپارچه دانش آموزان، معیارهای مهم در طراحی و الگو های مدل انتخابی آن بپردازیم. در طراحی لباس فرم دانش آموزان به شکل استاندارد باید زیبایی، مد، جنس، رنگ و …. در نظر گرفته شود. با توجه به هنجارهای متفاوت مدارس و تفاوت فرهنگ جوامع مختلف، پذیرش و رغبت دانش اموزان به لباس فرم امر دشواری به نظر می رسد. اما می‌توان گفت این گره توسط یک طراح لباس بومی باز شدنی است.

 

 

لباس فرم

 

 

از آنجایی که لباس در آرامش روحی و روانی دانش آموزان و همچنین آراستگی آن ها نقش موثری داشته و از طرفی بیانگر سبک زندگی افراد و باورهای آنها می باشد، نیاز مبرم به یک طراح لباس برای طراحی لباس فرم دانش آموزان مدارس احساس می‌شود. باید توجه داشت که طراحی لباس فرم دانش آموزان باید با در نظر گرفتن مقطع تحصیلی و مراحل رشد دانش آموز انجام شود. همچنین تفاوت فرهنگی نیز از موارد قابل توجه دیگر در این زمینه است. دوخت و طراحی لباس فرم دانش آموزان باید به گونه‌ای باشد که وضعیت مالی تمامی رده ها در نظر گرفته شود. به همین دلیل طبق روال معمول، آموزش و پرورش اختیار تعیین نوع و مدل لباس فرم دانش آموزان و حتی در مواردی، کل قرارداد را برعهده شورای مدرسه گذاشته است.
مولفه دیگر جنس لباس فرم است که باید از نوعی انتخاب شود که در فصول مختلف قابل استفاده بوده و مطابق میل دانش آموزان باشد. زیرا در غیر این صورت دانش‌آموزان از لباس فرم زده شده و حتی در مواردی ممکن است باعث بیماری و حساسیت های پوستی شود. گاهاً به خاطر پایین آوردن هزینه تهیه لباس فرم، تولیدکنندگان از جنس پارچه نامرغوب برای تهیه یونیفرم دانش‌آموزان استفاده می‌کنند که این کار اصولی نیست.

 

پیشنهاد طراحی لباس فرم دانش آموزان

پیشنهاد می شود در این زمینه وزارت آموزش و پرورش و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنف پوشاک با همکاری یکدیگر بستر لازم برای ورود یا اثرگذاری بیشتر طراحان پوشاک در تولید لباس فرم دانش آموزان را فراهم سازند. تا هم بعضا هزینه‌های سنگین تهیه یونیفرم از دوش خانواده ها برداشته شده یا به حداقل برسد و هم مزایا و انتظارات از لباس فرم بیش از پیش حاصل شود.
لباس فرم دانش آموزان مدارس می‌تواند بر اساس فرهنگ بومی و زیستگاه دانش آموزان الگوبرداری شود. اقتضای سنی و شرایط جغرافیایی فاکتورهای دیگری هستند که در تهیه یونیفرم مدارس باید به آنها توجه شود. بهتر است لباس فرم دانش آموزان مقاطع پایین تر دارای طرح‌ها و رنگ‌های شاد و دلنشین مطابق ذوق کودکان باشد و برای مقاطع بالا مدل های اجتماعی تر در نظر گرفته شود.

 

 

لباس فرم

 

 

در مقاطع بالاتر استفاده از یونیفرم‌هایی با طراحی رسمی‌، سبب القای حس مسئولیت‌ پذیری در اجتماع در آنها می شود. البته در نوع طراحی رسمی باید به راحتی لباس و مد روز هم توجه شود. از دیگر موارد مهم و قابل تامل در طراحی لباس فرم دانش آموزان توجه به هنجارهایی است که بر هر جامعه کوچک و بزرگ از قبیل مدرسه حاکم است. از آنجایی که ممکن است این هنجارها حتی در دو مدرسه در یک منطقه از یک شهر متفاوت باشد، توجه به این هنجارها در طراحی صحیح لباس فرم برای مدارس می‌تواند باعث کاهش هنجارشکنی های دانش آموزان شود. در کل توجه به کلیه این مولفه ها در طراحی لباس فرم در ایجاد جذابیت و ترغیب دانش اموزان در امر تحصیل یاری کننده است.

 

 

بحث پایانی

به عنوان بخش پایانی این مقاله در یک جمع بندی مختصر می توان به تاثیر بسزای لباس فرم با طراحی صحیح نه تنها در نظم دهی ظاهری بلکه در شکل گیری شخصیت و روح و روان دانش‌آموزان اشاره کرد. این امر با ورود یک طراح متخصص پوشاک و آشنا به روانشناسی در حوزه کودک و نوجوان به راحتی قابل اجراست. شاید مدارس، تولیدی ها و خانواده ها از این امر غافل باشند و تنها خاصیت یونیفرم را یک شکل بودن و نظم دهی ظاهری دانش اموزان در فضای مدرسه بدانند و از تاثیرات مهم دیگر آن بر روان فرزندان خود غافل باشند. از این رو بایسته است شورای مدرسه با بیان اهمیت لباس فرم دانش آموزان در مدارس به خانواده ها، توجه و مطالبه بیش از پیش نسبت به طراحی لباس فرم از مدرسه و تولیدی انتخابی داشته باشد. نهایتا نتیجه طراحی لباس فرم دانش آموزان باید به گونه‌ای باشد که رضایت همزمان مدرسه، اولیاء و دانش اموزان را در پی داشته باشد.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید